Suomen ruukit
by Suomihelmiä - Taru & Maija (FI) | matkailesuomessa.fi/
23 Jun 2020 - 23 Jun 2020
World’s Smartest Travel Diary App
This travel diary was created and shared with Wowanders app
Ruukit ovat olleet viime aikojen hittikohde ja myös Taru ja Maija ovat innostuneet kiertämään niitä. On ihana nähdä koko ajan uusia ruukkialueita kunnostettavan, ja ihania kahviloita ja kauppoja avattavan niiden alueille. Suosikkejamme ovat mm. Fiskarsin, Strömforsin ja Ahlströmin ruukit. PS. Jos kaipaat ideoita muihin upeisiin kohteisiin kotimaassa: https://matkailesuomessa.fi.
Strömfors Bed & Bistro
Ruotsinpyhtää, Finland
Majoitusta Strömforsin ruukin kartanossa. Ihana tunnelma, tarjolla myös aamiaista ja lounasta ihan tuukkialueen keskellä. Herkuttelijalle. €€-€€€
Ahlströmin Ruukki
Hotel
Noormarkku, Finland
Noormarkun ruukin alueella majoitusta Vierastalo Sahalassa, Kultalassa ja Vainiolassa. Luontoa ja miljöötä arvostavalle.(kuvituskuva: wikimedia_Lauren_Stevens_cc-by-sa-40)
Kauttuan Klubi
Restaurant
Kauttua, Finland
Majoitusta Kauttuan ruukkimiljöössä. Myös Villa Aallossa majoituspalveluita. (kuva: wikimedia_Mikkoau_cc-by-sa-40)
Hotel Mathildedal
Hotel
Matildedal, Finland
Matildedalin matkan kruunaa yöpyminen Matildedalin hotellissa. Industrial-henkisesti sisustetut hotellihuoneet sijaitsevat rakennuksessa, joka toimi aikoinaan tehdashallina. Taiteenystävälle. €€€
Mustion linna
Castle
Svartå, Finland
Korkeatasoista majoitusta yhteensä viidessä historiallisessa rakennuksessa. Linnan ympäristö on ruukkialuetta ja päärakennusta ympäröi suuri englantilaistyylinen puisto. Historian ystävälle. €€€ (kuva: Wikimedia_Jari_Kolehmainen_cc-by-sa-40)
Eden Billnäs
Boarding House
Raaseborg, Finland
Kodikkaita huoneita rauhallisella paikalla Billnäsin ruukkialueella Mustiojoen varrella. Ihana puutarha! Tunnelmallista majoitusta hakevalle omatoimiselle parille. €€
Tehtaan hotelli
Karkkila, Finland
Högforsin ruukkialueella Karjaajoen varressa sijaitseva kartano tarjoaa tunnelmallista majoitusta mm. kuvassa olevassa Josef Bremerin talossa. Tarjolla sviittejä kartanossa, puutalomajoitusta ja funkkistyylisiä huoneita. Myös hyvä ravintola. €€€
More places to stay at: Booking.com Airbnb Lomarengas
Åminne Gård
Restaurant
Raseborg Castle, Finland
Åminneforsin ruukin lähellä Åminnen kartanossa toimiva ravintola.
Kahvila-Ravintola Savipakari
Scandinavian Restaurant
Ulvila, Finland
Tunnelmallinen kahvila Leineperin ruukkialueella, jossa saa mm. burgereita, salaatteja ja vastapaistettuja munkkeja.
Fagervik Cafe
Café
Fagervik, Finland
Kahvila Fagervikin museon vieressä. Tuoretta pullaa ja muita leivonnaisia.
Cafe Antique
Café
Raseborg, Finland
Hyvä valikoima ja rauhallinen sisäpihan terassi, jossa nauttia kauniista kesäpäivässä.
Kinuskilla
Creperie
Kellokoski, Finland
Ihana maaseutukahvila Kellokosken ruukin vanhassa makasiinissa. Lounasta, ja ihania leipomotuotteita.
Ravintola Terho
Pub
Salo, Finland
Sympaattinen Terho tarjoaa mm. lankkupizzoja itse tehtyjen oluiden kyytipojiksi.
Leineperin Ruukki
History Museum
Ulvila, Finland
Ruukinmiljöössä nähtävillä lähes kaikki suomalaisille rautaruukeille tyypilliset rakennukset ja rakenteet. Nykyisin aktiivinen käsityöyhteisö ja mm. näytöksiä ja käsityöläisten talo Sekstetti. (kuva: wikimedia_joe_k-cc-by-sa-40)
Strömforsin Ruukki
Historic Site
Ruotsinpyhtää, Finland
Hyvin säilynyt ruukkiyhdyskunta 1600-luvulta, jossa mm. näyttelyitä ja käsityönäytöksiä. Kymijoen melontareitin päätöskohde. Muutaman kilometrin päässä englantilaistyyppinen puutarha, Eija's Garden.
Noormarkun ruukki
Noormarkku, Finland
Raudanjalostusta 1800-luvun alusta 1920-luvulle. Ruukinalue merkittävä kulttuurimaisema. Huomattavin rakennus on eräs Alvar Aallon tunnetuimmista töistään: 1939 suunniteltu Villa Mairea. (kuva: wikimedia_Lauren_Stevens_cc-by-sa-40v)
Kauttuan Ruukinpuisto
Historic Site
Eura, Finland
1600-luvulla perustettu rautaruukki, jossa alkoi 1900-luvun taitteessa puunjalostus. Nykyisin arvokas, vanha ruukkimiljöö. Alueella sijaitsee mm. Alvar Aallon suunnittelemia rakennuksia. (kuva: wikimedia_Oh1qt_cc-by-sa-30)
Möhkön Ruukki
Historic Site
Ilomantsi, Finland
Kulttuuriympäristöstä löytyy rakennuksia, teollisuushistoriallisia jäänteitä, muistoja sotahistoriasta, sotatulokaskasveja ja kaunista luontoa. (kuva: wikimedia_Koothe_cc-by-sa-40)
Matildedalin ruukkikylä
Matildedal, Finland
Paljon 1800-luvun rakennuksia, jotka kohosivat aikoinaan toimineen rautaruukin ympärille. Ruukkipolun kartta, joka kertoo kylän historiasta. Keskellä kylää löytyy ei-perinteisiä eläimiä: alpakoita! Vieressä sijaitsee myös Teijon kansallispuisto.
karkkila-högforsin museo-alue
Museum
Karkkila, Finland
Yhä toiminnassa oleva valimo on Suomen pitkäikäisin (est.1820). Vanha masuuni on restauroitu&rekonstruoitu. Eri-ikäisiä tuotantorakennuksia, kartano puistoineen ja työväen asuinalueet pihapiireineen. (kuva: wikimedia_V-wolf_cc-by-sa-40)
Fiskarsin Ruukki
History Museum
Raseborg, Finland
Suomen tunnetuin ruukkialue. Paljon palveluita ja mm. elinvoimainen käsityöyhteisö. (kuva: flickr_mace_ojala_cc-by-sa-20)
Billnäsin Ruukki - Billnäs Bruk
Hotel
Raseborg, Finland
Kylän vanhimmat asuin- ja talousrakennukset ovat 1700-luvulta. Palveluista tunnetuin on Rakennusapteekki, josta vanhaa taloa entisöivä löytää tarvitsemansa. (kuva: wikimedia_Abc10_cc-by-sa-30)
Antskog
Village
Raseborg, Finland
Pieni ruukkiyhteisö, joka perustettiin noin 1630. Teollista toimintaa ollut 1960-luvulle saakka. Nykyään vakituisia asukkaita 100 ja kesäasukkaita saman verran. (kuva: wikimedia_cc-by-sa-30)
Åminneforsin ruukki
Raseborg, Finland
Perustettu 1800-luvun loppupuolella. Nykyään ruukkialueella on yhä teollista toimintaa. Lähistöllä golf- ja country club Nord Center, jonka yhteydessä myös ravintola ja majoitusta. (kuva: wikimedia_Whoiswho_cc-by-sa-30)
Svartå Bruk - Mustion Ruukki (Mustion Ruukki)
Historic Site
Raseborg, Finland
Osa Länsi-Uudenmaan ruukkien ketjua, ja juuri Mustiota pidetään Suomen ensimmäisenä varsinaisena rautaruukkina. Sisältää mm. tehdasalueen, ruukinkartanon ja sen suuren puiston, sekä kirkkoympäristön. (kuva: Wikimedia_Jari_Kolehmainen_cc-by-sa-40)
Dalsbruks bruksmuseum
History Museum
Kemiönsaari, Finland
1600-luvulta lähtien kehittynyt ruukkiyhteisö Taalintehtaan kylässä. Viehättäviä puutaloja ja luontoa. Vierasvenesatama, hotelli, ravintoloita jne. Ruukkimuseo ja eri pituisia kävelyreittejä. (kuva: wikimedia_Marko_Grönroos_cc-by-sa-25)
Haapakosken ruukki
Pieksämäki, Finland
Nykyomistajat kunnostavat 1842 perustettua ruukkia. Tutustumaan pääsee ryhmien opastuskierroksilla tilauksesta sekä ruukkikierrospäivinä, joista ilmoitetaan somessa. Muina aikoina ruukkialue on yksityiskäytössä.
Fagervik Museum
Museum
Fagervik, Finland
1600-luvulta 1900-luvun alkuun toiminut rautaruukki. Kuuluu Snippertunanjoki - Fagervik -kulttuurimaisemaan. Englantilaistyylinen maisemapuutarha ja barokkityylinen muotopuutarha. Tinaamossa museo. (kuva: Wikimedia_MattiPaavola_cc-by-sa-30)
Kellokosken ruukki
Historic Site
Tuusula, Finland
Perustettu 1795 ja Suomen 28. rautaruukki. Nykyisin alueella toimii mm. käsityöpuoti ja kahvila. Kartanon tiloissa toimii Kellokosken sairaala, jonka yhteydessä sairaalamuseo. (kuva: wikimedia_Saara_Vilhunen_Museovirasto_cc-by-sa-40)
Kimo bruks museum
History Museum
Kimo, Finland
Perustettu 1703 ja rautaruukki toimi parisataa vuotta. Sen jälkeen teollinen toiminta jatkui mm. sahan ja myllyn kautta. Taontapäivät heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna (ei 2020). (kuva: Wikimedia_Kaj_Höglund_cc-by-sa-40)
Kärkelän ruukki
Kisko, Finland
Poikkeuksellisen hyvin säilynyt vanha pieni kupariruukialue ja kylä. Ihanat asuinrakennukset on pidetty erinomaisessa kunnossa joten saa hyvän kuvan 1800-luvun ruukkiyhteiskunnasta. Ryhmät voivat tilata opastuksia sekä alueeseen että vaunumuseoon.
Juankosken Kulttuurihistoriallinen Seura ja työväenmuseo Masuuni Brunou
Museum
Juankoski, Finland
Vuonna 1746 perustettu ruukki kasvatti ympärilleen 1800-luvun tyylisen ruukki-alue. Kokonaisuus säilynyt ja osa taajamaa nykyisin. Masuuni toimii nykyisin museona nimellä Masuuni Brunou. (kuva: Wikimedia_Tuukka_Miettinen_cc-by-sa-30)
Teijon Masuuni
Art Gallery
Teijo, Finland
Teijon ruukkikylän masuuni, lähistön ruukkikartano ja Teijon kirkko ovat vierailun arvoinen kokonaisuus. Masuunissa toimii nykyään sekä galleria että kahvila, ja lisäksi tarjolla majoitusta.(kuva: Wikimedia_Kotivalo_cc-by-sa-40
Jyrkkäkosken ruukki
Sonkajärvi, Finland
Vuonna 1831 perustettu ruukki ennätti toimimaan 90 vuotta. Nykyisin miljöön katselun lisäksi tarjolla hyviä luontoelämyksiä: hyvät kala-apajat, Nurmijoen koskenlaskureitti sekä patikointiin 30 km Volokinpolku. (kuva: Wikimedia_Kaj_Höglund_cc-by-sa-40
More sights and activities: GetYourGuide Airbnb