Ylläs
by Suomihelmiä - Taru & Maija (FI) | matkailesuomessa.fi/
19 Nov 2020 - 22 Nov 2020
World’s Smartest Travel Diary App
This travel diary was created and shared with Wowanders app
Ylläkseltä löydät Suomen suurimman laskettelukeskuksen ja suosituimman kansallispuiston! Kaksi aitoa lappilaiskylää, Ylläsjärvi ja Äkäslompolo hurmaavat tunturimaisemillaan ja mahtavilla aktiviteettivalikoimallaan. Herkuttelijoillekin täältä löytyy vaihtoehtoja, ja kannattaa kokeilla aitoja lappilaisia makuja. Kokeile vaikka jäädrinkkejä lumilinnassa! Näiden vinkkien takaa ja myös joistain kuvista löytyy Wowandersin perustaja Taru ja pitkäaikainen Ylläs-fani Kaisa. PS. Lisää ideoita upeisiin kohteisiin kotimaassa: https://matkailesuomessa.fi
7 Fells Hostel
Hostel
Kolari, Finland
Erinomainen hostelli. Todella upeasti sisustettu ja muutenkin upea paikka. Erityisesti aktiivisille reppureissaajille. €€
Ylläksen Yöpuu
Ski Lodge
Äkäslompolo, Finland
6 erikokoista mökkiä (2-9hlö), erikoisuutena revontulimökit. Kävelymatkan päässä kaikista palveluista. Lemmikit tervetulleita! Erityisesti aktiivisille pariskunnille ja perheille. €€€
Aurora Estate
Restaurant
Ylläsjärvi, Finland
Euroopan paras uusi boutique-hotelli 2018! 7 uniikkia huonetta. Järven rannalla rauhallisella paikalla oleva hotelli. Myös loistava ravintola. Erityisesti luksusta hakeville herkuttelevalle pariskunnalle. €€€
Hotelli Ylläsrinne
Hotel
Finland
Kiva ja laadukas 3* hotelli latujen vieressä ja vain parin minuutin ajomatkan päässä rinteiltä johon pääsee myös ski bussilla. Erityisesti rentouttavaa lomaa hakeville aikuisille. €€
Aakenuspirtti
Aivan ihana hostelli / autiotupa tyylinen majapaikka keskellä erämaata joen varrella. Myös sauna. Voi varata paikan etukäteen. Mitään mukavuuksia ei ole mutta tunnelmaa sitäkin enemmän. Päivisin sesongin aikaan vieressä toimii kahvila. €
More places to stay at: Booking.com Airbnb Lomarengas
Hanhipirtti
Café
Finland
Iso kiva kahvila ja lounasravintola hiihtoreitillä Ylläkseltä Leville. Tarjolla myös hostellihenkistä majoitusta.
Kesängin keidas
Kesänkijärven päässä oleva tilava latukahvila, vieressä metsähallituksen laavupaikka. Lettuja, munkkia, voileipää, juomia. Istumapaikkoja myös ulkona auringossa. Pääsee hiihtämällä, patikoimalla, pyörällä. Noin 5 km Äkäslompolon kylältä.
Äkäshotelli - Pirtukirkko
Äkäshotellin ravintolassa Lapin makuja, pitsaa ja live musiikkia. Hotellia kutsutaan myös Pirtukirkoksi ja samassa rakennuksessa on myöhään aukiolevat Pirtukellari yökerho sekä Pirtun parvi.
Aurinkoravintola
Apres Ski Bar
Äkäslompolo, Finland
Rinneravintola ja iso terassi Iso-Ylläksen puolella, Aurinko-hissin lähtöaseman yläpuolella. Juomia, makkarakoreja, karkkia. Myös laavupaikka.
Riemuliiteri
Riemuliiteri on sekä tanssipaikka että päiväaikaan toimiva kahvila Äkäslompolo-järven rannan tuntumassa. Jos hiihtelet aurinkoisena päivänä järven jäällä, poikkea tänne virkistävälle juomalle. Uimarannan puolella järveä. Pääsee myös autolla.
Kivinavetta
Restaurant
Kolari, Finland
Tilausravintola Kivinavetassa on ainoastaan 16 paikkaa, joten pöytävaraus on pakollinen. Tarjolla on viiden ruokalajin vaihtuva menu. Raaka-aineet tulevat Lapin kalastajilta, metsästäjiltä ja marjastajilta.
Navettagalleria
Café
Äkäslompolo, Finland
Kansallispuiston kupeessa, avoinna joulukuusta huhtikuuhun, syyskuussa päivittäin, heinä- ja elokuussa kysynnän mukaan. Paikalle pääsee monin eri keinoin, vaikkapa lumikenkäillen!
Velhon Kota
Café
Äkäslompolo, Finland
Todella kiva latukahvila. Suolaisia ja makeita herkkuja. Marjat ja luonnonyrtit ovat lähialueen luonnonsatoa.
Peurakaltion kämppä
Café
Finland
Ihana latukahvila, johon pääset myös autolla. Myös majoitusta eräiltä rakastaville. Kuvat: Kaisa Aro
Public House Selvä Pyy
Bar
Äkäslompolo, Finland
Hampurilaisia, salaatteja ja paljon muuta. Erikoisuutena polkupyörien pesumahdollisuus. Aurinkoinen terassi, sisällä voit seurata tv:stä jalkapalloa ja kuunnella live musiikkia. Sijaitsee Jounin kauppakeskuksessa. Myös Take away.
Kitchen & Northern Cafe Well
Pub
Äkäslompolo, Finland
Loistavat hampurilaiset, myös vege ja gluteeniton. Terassi.
Ravintola Rouhe
Restaurant
Äkäslompolo, Finland
Monipuolinen lista kiviuunipitsasta ala carteen. Terassi ja myös Take away. Noin kilometri Jounin kaupalta.
Routa
Café
Äkäslompolo, Finland
Mukava kahvila Jounin kaupalla. Keittolounas, erikoiskahvit, kahvilatuotteita ja juomia. Terassi ja välillä myös jäätelömyynti kesällä.
Äkäsmyllyn Myllykahvio
Coffee Shop
Muonio, Finland
Tunnelmallinen latukahvila kosken kupeessa. Tänne pääset myös autolla.
Ravintola Humina
Restaurant
Äkäslompolo, Finland
Ala carte ja laadukas noutopöytä. Kiva viinibaari. Humina pubin puolella maukasta pubiruokaa ja karaoke. Erikoisuutena monotanssit.
Latvamaja
Restaurant
Kittilä, Finland
Latukahvila, noin 7 km Äkäslompolon kylältä. Pääsee sekä hiihtäen että talvipyöräilyreittiä.
Tunturijärven latukahvila
Café
Finland
Latukahvila ja laavupaikka. Osuu matkan varrelle, kun hiihtää lämpöladulta tai Velhon kodalta kohti Ylläsjärveä. Sulanmaan aikaan pääsee patikoiden ja maastopyöräreittiä.
Suklaaruusu Konditoria-Leipomo
Bakery
Äkäslompolo, Finland
Viehettävä kahvio Äkäslompolon kylällä, mukava hakea myös Take away -tuotteet mökille/retkelle.
Jokerikuppila
Café
Finland
Rinnekahvilamökki Jokeri-rinteiden ala-asemalla Äkäslompolon (Ylläs-Ski) puolella. Tänne pääsee myös hiihtämällä, kun suuntaa kohti Kellostapulin kurua. Istumapaikkoja myös ulkona.
Kammi
Sports Bar
Ylläsjärvi, Finland
Ylläskammi on Suomen korkeimmalla sijaitseva tunnelmallinen kammiravintola Ylläksen huipulla. Keittolounas, juomia, munkkeja. Tänne pääset esim. gondolihissillä ja voit hankkia seinälle oman nimikoidun kuksan odottamaan seuraavaa visiittiä.
Y1 Ski Pub
Apres Ski Bar
Äkäslompolo, Finland
Y1 on Äkäslompolon puolen laskettelurinteiden (Ylläs Ski) ala-asema. Rinneravintola, terassi, lipunmyynti, taukotilat, välinevuokraamo & -myymälä. Välillä live musiikkia.
Aurinko Express CAFE
Café
Ylläs, Finland
Rinnekahvila ja terassi tuolihissin ala-asemalla Äkäslompolon puolen (Ylläs Ski) rinteillä. Kahvilatuotteita ja juomia. Tähän pääsee myös autolla maisematietä pitkin. Ei lipunmyyntiä.
Eväskori
Pizza Place
Äkäslompolo, Finland
Eväskori on Äkäslompolon kylällä sijaitseva pitsapaikka. Täältä pitsat myös mukaan mökille. Samassa rakennuksessa toimii Joiku-karaokebaari, josta saa yöruokaa.
Bistro Hissi
Restaurant
Kolari, Finland
Pubimaknen rinneravintola Iso-Ylläksen (Ylläs Sport Resort) eturinteiden juurella. Samassa rakennuksessa myös taukotilat ja Hesburger.
PÖLLÖ - Ski Bar, Lounge & Bowling
Bar
Äkäslompolo, Finland
Ski bar Pöllö on rinneravintola Gondolihissin ala-aseman vieressä, Iso-Ylläksen puolella (Ylläs Sport Resort, Ylläsjärvi). Kahvilatuotteita, juomia, terassi ja mahdollisuus biljardiin & keilailuun.
Elämänluukku
Café
Finland
Elämänluukku on tunnelmallinen ja omaleimainen latukahvila, joka on alkujaan savottakämppä. Luomutuotteita. Paikalle pääsee ainakin suksilla, lumikengillä, patikoimalla, pyörällä ja autolla. Äkäsjoen tuntumassa.
Kotamaja
Todella kiva iso hiihtoreittien risteyksessä sijaitseva kahvila. Mukava paikka lämmitellä ja nauttia kuumia juotavaa ja herkkuja.
Cafe Gondol 718
Café
Ylläsjärvi, Finland
Ravintola ja terassi gondolihissin yläasemalla. Juomia ja pitsaa. Terassilla upeat maisemat.
Hangaskurun laavu
Hangaskurun tilava laavu sijaitsee suon laidalla, Kesänki ja Lainio tuntureiden välissä. Laavulle pääsee niin talvella kuin sulanmaan aikaan. Lyhimmillään matkaa Äkäslompolon kylältä noin 7 km, hieman nousuvoittoinen reitti laavulle päin.
Kuertunturi
Other Great Outdoors
Finland
Kuertunturi on yksi ylläksen alueen seitsemästä tunturista. Laelle voi kiivetä ihailemaan maisemia niin kesällä kuin talvellakin. Talvella reitti on virallisesti merkattu. Matkaa Pyhän Laurin kappelilta Äkäslompolosta huipulle hieman yli 2 km.
ylläksen hiihtoladut
Ski Trail
Finland
Ylläs on todellinen paratiisi murtomaahiihtäjälle. Latuja riittää ja tunturimaisemat ovat huikeat. Löytyy sekä tasaista että vauhdikkaita mäkiä, oman kunnon ja toiveiden mukaan!
YlläsSki
Ski Area
Äkäslompolo, Finland
Ylläksen rinteet ovat korkeat ja pitkät. Ja näkymät ylhäältä huikeat. Koska tunturissa ei ole puita, joskus kova tuuli saattaa sekoittaa suunnittelmat. YlläsSki on Äkäslompolon puoli tunturista.
Maantie- ja retkipyöräily
Ylläs ei ole pelkästään maastopyöräilijän paratiisi, vaan tarjoaa paljon pyöräiltävää myös maantiellä viihtyvälle. Tiet ovat toki paikoin hieman röpelöisiä ja piennar on kapea, mutta maisemat ja korkeuserot palkitsevat.
Maastopyöräilyreitit
Loistavat maastopöyräilyreitit monen tasoiselle pyöräilijälle kokeilijasta konkariin. Useita pyörävuokraamoita sekä Äkäslompolon että Ylläsjärven puolella.
pirunkuru
Trail
Finland
Kesänkitunturin rinteessä oleva kuru, jonka nouseminen on hieno kokemus kaikkina vuoden aikoina. Nousu on paikoin aika vaativaa rakkakivikkoa. Nousu Kesänkijärven puolelta ja laskeutuminen Tahkokurun laavun kautta. Lyhin rengasreitti noin 8 km.
Haavepalo
Mountain
Finland
Haavepalon näköalapaikalle Aakenuksen rinteellä pääset talvella hiihtäen ja sulanmaan aikaan patikoiden. Autolla pääsee halutessaan Totovaaran pirtille asti ja sen jälkeen on muutaman kilometrin nousu.
Ylläs swing
Äkäslompolon rannalla (kaupalta rantaan) sijaitseva Ylläs swing on suosittu kuvauspaikka. Keinu on Ylläksen Yöpuun, mutta myös muut saavat siinä keinua. Ilmainen.
Kuerlinkat
Scenic Lookout
Finland
Kuerlinkat on kahden vesiputouksen muodostelma Kuerjoessa. Lähellä pääsee autolla, pyörällä ja jalan. Matkaa Äkäslompolon kylältä noin 6 km.
Uimaranta
Idyllinen hiekkaranta Äkäslompolon rannalla. Uimarannalle pääset pitkospuita pitkin mm. Riemuliiteriltä. Jounin kaupan vastarannalla.
Kellostapulinkuru
Kelloatapulin Kurusta kulkee korkeuseroja ja upeita maisemia sisältävä reitti. Talvella hiihtäen, sulanmaan aikaan patikoiden ja maastopyörällä. Talvella tästä voi poiketa Jokerikuppilaan, ympärivuoden varkaankurun laavulle.
Varkaankuru laavu
Trail
Finland
Varkaankurun laavu sijaitsee noin kilometrin päässä luontokeskus Kellokkaasta. Laavulle pääset patikoiden, hiihtäen ja pyörällä. Varkaankurun 3 km patikointikierros vie mystisen peikkometsän halki. Sopii hyvin perheen pienimmillekin.
Talvipyöräilyreitit
Loistavat talvipyöräilyreitit monen tasoiselle pyöräilijälle kokeilijasta konkariin. Useita pyörävuokraamoita sekä Äkäslompolon että Ylläsjärven puolella.
Pyhäjärvi päivätupa
Other Great Outdoors
Finland
Autiotupa ja sen edessä Pyhäjärven rannalla laavut. Upeat maisemat järven yli tunturimaisemiin. Hiihtoreitin varrella.
Pyhäkota
Other Great Outdoors
Finland
Iso kiva kota Pyhäjärven pohjoispäässä. Tee tulet ja keitä pannukahvit tai lämmitä lounasta.
Äkäslompolo
Village
Kolari, Finland
Ylläksen hiihtokeskuksessa pääsee nauttimaan saunalla joko Äkäslompolossa tai Ylläsjärvellä. Ylläsjärvi on paikoista ehkä rauhallisempi ja enemmän perheille. Kylien välillä kulkee bussi, ja molempiin pääsee suoraan myös lentokenttäbussilla.
Snow Village
Other Great Outdoors
Kittilä, Finland
Lapland Hotels Snow Village- kokonaisuus lumi- ja jäätaidetta. Upeiden lumi- ja jäärakenteiden sisällä voit viettää yön lumisviitissä, illallistaa jääravintolassa, maistella jäälaseista tarjoiltuja drinkkejä tai vain ihastella jäätaidetta. 19€/11€.
Kellokas
Art Gallery
Kolari, Finland
Luontokeskus Kellokas on portti Pallas-Yllästunturin kansallispuistoon. Keskuksen maksuton Meän Elämää-näyttely perehdyttää paikalliseen luontoon ja kulttuuriin.
Iso-Ylläs
Ski Area
Äkäslompolo, Finland
Iso-Ylläs (tai toiselta nimeltään Sport Resort Ylläs) on Ylläsjärven puoli tunturista ja laskettelukeskuksesta. Täältä löydät myös gondolihissin. Ja huikeita maisemia!
Aakenustunturi
Mountain
Finland
Aakenustunturi on yksi Ylläksen alueen seitsemästä tunturista. Pitkä laki tarjoaa hienot näköalat ja erämaan tuntua. Laelle ei mene hoidettua hiihtolatua. Patikoiden pääsee mm. Moloslehdon kautta. Auton saa lähimmäksi Pyhäjärven parkkipaikalle.
Tahkokuru
Trail
Finland
Uusi kota & laavu Tahkokurussa, Kesänkitunturin yläosassa (tulee siis nousua). Tänne pääset sekä pirunkurun kautta (jyrkkä) että latu-/polkupohjaa pitkin.
Kukastunturi
Mountain
Finland
Kukastunturi on yksi Ylläksen alueen seitsemästä tunturista. Kukkasen huipulle menee hyvin hoidettu hiihtolatu sekä patikka- ja pyöräilyreittit. Matkaan voi lähteä vaikka Navettagallerialta, jolloin huipulle on matkaa 5 km (edestakaisin 10 km).
More sights and activities: GetYourGuide Airbnb